Patay nap

leader logoline

A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghírdetett VP6-19.2.1.-33-3-17 kódszámú Felsőhomokhátság Vidékfejlesztési Egyesület versenyképes helyi turisztikai kínálat megteremtése című felhívás alapján az ÁRPÁD MÚZEUM eredményesen pályázott Ráckevén a Patay László Városi Képtárban a Patay László turisztikai fókuszpont kialakítására. A tavalyi évben befejeződtek a felújítási munkálatok az épületben és környezetében. Egy új teakonyhával lettünk komfortosabbak, amely a kiállítás megnyitók fogadásait teszi könnyebbé, de az eddigi elhanyagolt középkori pince is teljesen megújult a műemléki előírásoknak megfelelően visszanyerve eredeti téglaborítását és padlózatát.

Leglátványosabb talán a képtár előtti terület térkövezése, ahová kiülőket is tervezünk, ezzel is idecsalogatva a látogatókat, hogy gyönyörködhessenek a Kis-Dunánk nyújtotta természeti szépségeinkben, vagy megpihenjenek akár az erre sétáló ráckeveiek, akár a turisták. A projekt részeit képezik a 2021-re tervezett rendezvények, amelyek közül az első Patay László Munkácsy-díjas festőművészünk május 2-ra eső születésnapjához kötődő a mai nap, április 30-ra tervezett Patay-nap. Sajnos a COVID19 járványhelyzet miatt rendezvényünk még mindig az online térbe szorult, de elemei megtekinthetőek az ÁRPÁD MÚZEUM és Ráckeve Város facebook oldalán, a múzeum és a város honlapján.

A Patay-nap egyik eleme az a film, amelyben Dr. Miskei Antal történész bemutatja a ráckevei Keresztelő Szent János templom 600 m2-es Patay László seccoját. A filmet Dr. Tóth János Attila készítette. Az Árpád Múzeum köszönetét fejezi ki Kótai Róbert plébános, püspöki biztosnak, hogy hozzájárult a film elkészítéséhez.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető .link

seccolink

A projekt egyik legkülönlegesebb eleme egy interaktív térkép, egy érintőképernyős 21.századi digitális eszköz elhelyezése a képtár kiállító terében, amelynek felületén a látogatók megtekinthetik a Patay életmű helyszíneit, barangolhatnak az országban található murális alkotásai között, megtekinthetik seccoit, festményeit. Olvashatnak életéről, díjairól, elismeréseiről. Ezzel a Patay László Városi Képtár egy országos „Patay zarándoklat” kiinduló pontja, állomása lett. Itt az online térben egy rövid betekintést nyerhetnek az elkészült interaktív térkép tartalmáról.

Az alábbi linkre kattintva megtekinthető. link

kép 2021 04 30 134705

Megszakítás