Arrow
Arrow
Slider

Tudásbázis

Nagy lépés a Ráckevei-Duna roncskatalógusa felé

A Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiumának támogatásával 2018 folyamán kiterjed szonáros felderítést végeztünk Ráckeve és a szomszédos települések térségében a Ráckevei-Dunán.

A kutatás eredményeképpen mintegy félszáz olyan anomáliát találtunk, amelyek valamilyen objektumra (cölöpök, csónak, vagy hajóroncsok) utalnak. Néhányat már volt lehetőségünk megvizsgálni, a többire az elkövetkező években kerülhet sor.

A mellékelt katalógusban közzétesszük a szonárfelvételeket.

 halászhajó

 Szonár Katalógus letöltés

 

Elkészült a „ráckevei dereglye” lézerszkenneres dokumentációja

2011 tavaszán az Árpád Múzeum, a Ráckevei Molnár Céh és az Argonauta Kutatócsoport együttműködésében megmentettünk egy 17. századi dereglyét a teljes pusztulástól. Mielőtt a hajómalom előtt a deszkákat elsüllyesztettük 3D lézerszkenneres lemérést végeztettünk. Sajnos évekig nem volt rá lehetőségünk, hogy a digitális állományt feldolgoztassuk.

Most a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma víz alatti régészeti pályázatának támogatásával sikerült elkészíttetni a dokumentációt. Minden egyes deszka be lett szkennelve, így a képeken egyben látható hajó valójában sok-sok darabból lett virtuálisan összeállítva (a probléma abból adódott, hogy fagyűjtő talált a leletre, és darabokra vágta eltüzelni).

A galériában a felülnézeti, úgynevezett ortofotók láthatóak, a mellékelt linkre kattintva a 3D pontfelhő forgatható, nagyítható (javasolt az Opera böngésző használata).

Köszönjük az NKA támogatását, illetve a Photometricnek, hogy 7 évig tárolta a digitális adatokat a feldolgozásra várva!

 

http://www.pontfelho.hu/pontfelhok/rackeve/hajo.html

 

rackevei hajo

Fontos és értékes leletekkel gazdagodott az Árpád Múzeum régészeti gyűjteménye!

Múzeumbarát fémkeresősök segítségének köszönhetően több új lelőhely került a múzeum látókörébe az utóbbi hetekben. A fém leletek között számos középkori és kora-újkori érme található, valamint különféle használati tárgyak, fegyverek részei. Tudományos szempontból is fontos egy római kori bronz pénz, amely a Csepel-sziget keleti partjánál, tehát messze a szakirodalomban feltételezett Limes vonalától került elő (újabban több római lelet is előkerült a szigeten, a terület ókori használatát ezért újra kell gondolni).

A leletek közül szeretnénk kiemelni egy oroszlánfejjel díszített övcsatot (valószínűleg középkori, pontos párhuzamát még nem találtuk), egy ép állapotban megtalált, a bronzkorban használt ún. szárnyas baltát, valamint egy I. Ferdinánd korára keltezhető ezüst dénárt (utóbbi kapcsolódik Ráckeve mezőváros korai történetéhez).

A fémkeresősök (Meleg József és Tauser Péter) a tevékenységüket hatósági engedély birtokában, múzeumi felügyelettel végezték. A példa bizonyítja, hogy a Csepel-sziget története korántsem tekinthető lezárt fejezetnek, sőt további kutatása jelentős eredményeket ígér.

A tárgyak a múzeumi gyűjteménybe kerültek és tervezzük bemutatásukat.

 

szarnyasbal...
szarnyasbalta szarnyasbalta
20171206_09...
20171206_095057 20171206_095057
i- ferdinnd
i- ferdinnd i- ferdinnd

 

 

  

Fémkeresős régészeti együttműködésbe kezdett az Árpád Múzeum

 

Múzeumbarát fémkeresősök keresték fel az Árpád Múzeumot 2017 ősszén azzal, hogy
szeretnék kiszélesíteni a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrummal kialakított
együttműködésüket, és segítenének a Ráckeve környéki lelőhelyek felderítésében. A februárban
tartott ráckevei találkozón megállapodtunk az együttműködésről, lefektettünk egy előzetes
munkatervet.

Meghívó

KOZMIKUS VILÁGOK plakát jó page 0001 1

Naptár

December 2022
V H K Sz Cs P Szo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Aktuális események

Nincsenek események

Facebook