Fémkeresős régészeti együttműködésbe kezdett az Árpád Múzeum

Múzeumbarát fémkeresősök keresték fel az Árpád Múzeumot 2017 ősszén azzal, hogy szeretnék kiszélesíteni a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrummal kialakított együttműködésüket, és segítenének a Ráckeve környéki lelőhelyek felderítésében. A februárban tartott ráckevei találkozón megállapodtunk az együttműködésről, lefektettünk egy előzetes munkatervet.

Az ősz és a tél folyamán a fémkeresős csapattól több, mint 400 tárgy került a múzeum gyűjteményébe. Ezek közül kiemelkedik egy a kutatásaink fókuszában álló lelőhely, ahonnan kiemelkedően fontos középkori, kora-újkori leletek kerültek beleltározásra. A leletek között ezüst érmék, vas és bronz fegyverek, számos kisebb-nagyobb bronz és ezüst díszítőelem, különböző használati tárgyak vannak. A leletek közül kiemelkedő jelentőséggel bírnak a bronz, illetve aranyozott bronz kódex veretek (ezek a könyvek borítóját díszítették a középkorban), valamint a kereskedelemhez kapcsolódó ólomplombák (van közöttük a középkori Flandriából származó posztóplomba is). A leletek jelentősen gazdagították gyűjteményünket, és tervezzük, hogy a kiállításunk megújítása során, vagy akár előbb – ideiglenes tárlat formájában – bemutatjuk az érdeklődőknek. Egy 300 darabos leletegyütteshez kapcsolódóan pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, amelynek várjuk az eredményét.

A fémkeresős csapat tagjai: Meleg József, Tauser Péter és Vinis Zoltán, ők hatósági engedély birtokában, a jogi szabályozás betartása mellett a múzeum számára a terepen végeznek kutatásokat, amiért nem kérnek semmiféle díjazást. Köszönjük eddigi segítségüket, reméljük tovább gazdagítják Ráckevét!

{phocagallery view=category|categoryid=7|}

Megszakítás