102b.jpeg
140.jpeg
buvar.jpeg
previous arrow
next arrow

Fontos és értékes leletekkel gazdagodott az Árpád Múzeum régészeti gyűjteménye!

Múzeumbarát fémkeresősök segítségének köszönhetően több új lelőhely került a múzeum látókörébe az utóbbi hetekben. A fém leletek között számos középkori és kora-újkori érme található, valamint különféle használati tárgyak, fegyverek részei. Tudományos szempontból is fontos egy római kori bronz pénz, amely a Csepel-sziget keleti partjánál, tehát messze a szakirodalomban feltételezett Limes vonalától került elő (újabban több római lelet is előkerült a szigeten, a terület ókori használatát ezért újra kell gondolni).

A leletek közül szeretnénk kiemelni egy oroszlánfejjel díszített övcsatot (valószínűleg középkori, pontos párhuzamát még nem találtuk), egy ép állapotban megtalált, a bronzkorban használt ún. szárnyas baltát, valamint egy I. Ferdinánd korára keltezhető ezüst dénárt (utóbbi kapcsolódik Ráckeve mezőváros korai történetéhez).

A fémkeresősök (Meleg József és Tauser Péter) a tevékenységüket hatósági engedély birtokában, múzeumi felügyelettel végezték. A példa bizonyítja, hogy a Csepel-sziget története korántsem tekinthető lezárt fejezetnek, sőt további kutatása jelentős eredményeket ígér.

A tárgyak a múzeumi gyűjteménybe kerültek és tervezzük bemutatásukat.

 

20171206_09...
20171206_095057 20171206_095057
szarnyasbal...
szarnyasbalta szarnyasbalta
i- ferdinnd
i- ferdinnd i- ferdinnd

 

 

  

Meghívó

plakat beretvas csanad send

Facebook